[...] Szent-Györgyi, pierwszy za przeprowadzenie pierwszego badania klinicznego polegającego na leczeniu szkorbutu sokiem z cytryny i pomarańczy, drugi za odkrycie i identyfikację witaminy C. Kwas askorbinowy ma dziesiątki właściwości, których nie będę opisywał, wystarczy zapamiętać, że jest ważny dla układu odpornościowego, a także moduluje stres [...]
[...] ludzi do przejścia na dietę wegańską mogłoby mieć hamujący wpływ na rozwój. W pełni roślinna dieta w dużym stopniu zagraża bowiem układowi nerwowemu. Wywołuje niedobory witaminy B12, która uczestniczy w ochronie nerwów. Przez ograniczoną dostępność żelaza sprzyja anemii, która ogranicza dostawy tlenu do pracującego mózgu. Nie dostarcza [...]
Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]
Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]
Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt. Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]
[...] 2 godziny przed spożyciem lekarstw Podsumowanie Prawidłowa dieta to nie tylko odpowiedni dobór kalorii i makroskładników. To również uzupełnienie naszego organizmu w ważne witaminy oraz minerały, jak i dodatki funkcjonalne, wspomagające choćby kondycję zdrowotną jelit. Ważna również jest profilaktyka, która pomaga nam w różnych chorobach, [...]
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]
[...] Wysokiej jakości źródło białka. Zawiera selen (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy). Jajka od kur wolnowybiegowych Pełnowartościowe źródło białka. Jajka dostarczają witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwasu pantotenowego. Żółtko bogate jest również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
[...] kolagen - warto zwrócić uwagę, aby był hydrolizowany siarczan glukozaminy siarczan chondroityny MSM ekstrakt z żywicy kadzidłowca pierwiastki mineralne tj.: miedź, mangan witaminy C i D ekstrakt z zielonej herbaty kwasy omega-3 - EPA i DHA Podsumowanie Widzimy zatem, że jeśli chodzi o odżywianie w okresie przerwy od treningów, warto zadbać, [...]
[...] przeciwutleniaczy w diecie) a ryzykiem rozwoju zapalenia wielostawowego. Podsumowanie i wnioski Pacjenci z zapaleniem wielostawowym spożywali mniej owoców (przez to także witaminy C i innych antyutleniaczy), co wydawało się zwiększać ryzyko zachorowania na tę chorobę. Referencje, badania, literatura: D J Pattison i in. Vitamin C and the risk [...]
[...] znacząco na stężenie białka w mleku matki, ale już skład ciała matki może mieć związek z wartością odżywczą jej mleka. Tak więc niedożywienie matki spowodowane brakiem witaminy B12, witaminy D, wapnia i DHA podczas laktacji, może prowadzić do niskiej zawartości witamin w mleku matki, co może powodować trwałe zaburzenia neurologiczne u [...]
[...] kości. Witamina C wpływa na syntezę kolagenu i genezę osteoblastów, czyli komórek tworzących kości. Metaanaliza z 2018 roku oparta na 12 badaniach wykazała, że spożycie witaminy C było związane z wyższą gęstością mineralną kości w szyjce kości udowej i odcinku lędźwiowym kręgosłupa, oraz wiązało się z 33% niższym ryzykiem osteoporozy. [...]
[...] o nieporównywalnie lepszym wpływie na zdrowie. Zamiast cukru zawierają naturalne substancje słodzące (np. stewię), a oprócz tego mają w składzie dodatki prozdrowotne (np. witaminy). Występują w wygodnej formie proszku, który można dodać zarówno do wody źródlanej, jak i wysoko zmineralizowanej, a także do gazowanej, jak i niegazowanej. Jako że [...]
[...] działania promieniowania słonecznego podczas opalania. Poza nią uwagę zwraca się jeszcze na witaminę E, również ze względu na potencjał antyoksydacyjny. Przy rozważaniu roli witaminy A w opalaniu warto pamiętać, że pomarańczowy odcień skóry, który może pojawić się przy jej podwyższonej konsumpcji, jest raczej objawem nadmiaru w organizmie, [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Chcesz poprawić regenerację mięśni, mieć więcej siły, sprawić, aby mięśnie były większe, zmniejszyć produkcję tłuszczu, wspomóc jego spalanie, a także poprawić jakość snu? Powinieneś zapoznać się z suplementem, który pomoże Ci we wszystkich tych przypadkach! Nie mówię tutaj wcale o dopingu, czy "magicznych" suplementach. Suplement, o którym mowa [...]
[...] 2200 mg. Grupa trzecia natomiast spożywała codziennie rano w formie napoju kombinację: 2200 mg l-winianu-l-karnityny, 3000 mg kreatyny, 2000 mg leucyny i 400 jm witaminy D3. Wyniki Okazuje się, że połączenie kreatyny, karnityny, leucyny i witaminy D3 przyczyniło się do wzrostu czystej masy mięśniowej o ponad 1 kg w porównaniu do [...]
[...] że jedzenie pomidorów jest korzystne dla naszego organizmu, nie trzeba szczególnie nikogo przekonywać. Są one bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, witaminy K i potasu. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak kwas chlorogenowy, beta karoten i likopen. Szczególną uwagę warto zwrócić na ten ostatni. Niezwykła [...]